Skip to main content

Inför Indien resan

Valuta: Indiska rupees (INR)
Växelkurs: 1 krona = cirka 7 rupees.

Tidsskillnad: + 3.30 mot Sverige

Visum: För resa till Indien krävs visum. Nu kan du ansöka om eTourist Visa minst fyra dagar före avresa och det är giltigt i max 30 dagar (vi rekommenderar att man är ute i god tid med sin visa ansökan). Räknas från när du landar i Indien. Exempel: Om du söker den 1 september kan du välja ankomstdatum från 5 september-4 oktober. Passar dig som gör en kortare resa till Indien. Du söker eTourist Visa här! För inresa i Indien krävs att passet är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Du måste också ha flygbiljett tur och retur.

Växla, reskassa: Indisk valuta kan du växla på plats i Indien, snabbast och lättast görs det på hotellen. Men du kan också växla hemma i Sverige på de vanliga växlingskontoren. Valutan heter rupí, förkortningen för valutan är INR. Om man tar med sig valuta för att växla på plats i Indien är det bästa att ha Euro eller US-dollar. De kan växlas in över hela Indien. Även övriga internationella valutor brukar accepteras, t ex brittiska pund. Din reskassa kan också bestå av indisk valuta växlad i Sverige. Det är dock formellt förbjudet att införa indisk valuta till Indien från utlandet. Man använder alltid indiska kontanter när man betalar. US-dollar eller annan valuta används inte.

Elektricitet: 230-240 V. Kontakterna har tre ”pinnar” och skiljer sig från våra, så skaffa en adapter innan resan eller på plats i Indien. Strömavbrott är en del av vardagen i Indien, det är bara att acceptera. Har du känslig elektronisk utrustning kan det vara bra att ha med en stabilisator.

Vaccinering: För resor till Kerala måste man se till att man har grundskyddet. De flesta vaccinationskliniker brukar även rekommendera att man vaccinerar sig mot Hepatit-sjukdomar, t.ex. med vaccinet Twinrix. Hör med din lokala vaccinationscentral vad som behövs.

Malaria förekommer inte i Kerala, med några få undantag under den värsta monsunperioden.  Myggor är vanliga däremot så ta gärna med någon sorts myggmedel.

Simning: Havet i Kerala är ofta ganska vilt, med höga vågor och underströmmar. Håll dig till de delar av stränderna som har badvakter och respektera de varningar som finns.

Vad ska man ha på sig? Vi rekommenderar att man har på sig löst sittande och luftiga kläder, gärna med långa armar och ben, särskilt om du är inne i stan eller i byar utan mycket turister. Om du köper lokalt producerade kläder, var lite försiktig med att bära dem eftersom vissa kläder betyder vissa saker för lokalbefolkningen. Det är dumt att chansa och att på det viset göra någon upprörd. Använd alltid bikini eller baddräkt på stranden, inga topless-bad.

Försäljare: Vissa områden har väldigt många försäljare, vilket kan uppfattas som irriterande och närgånget. Om du inte är intresserad av vad de har att sälja, säg vänligt nej och fortsätt inte diskutera med dem.

Dricksande: Hotell- och restaurangpersonal har generellt väldigt låga löner och räknar med dricks. 10% är ett normalt påslag. I andra sammanhang, för småtjänster, kan det räcka med några rupees bara. Portierer på hotell och rikshaw-förare nöjer sig med 20-30 rupees.

Prutande: På “riktiga” affärer är priserna fasta, men i övrigt gäller det att pruta, och att pruta hårt. Tappa aldrig fattningen dock, försök istället se det som ett spel där det bara finns vinnare. Ibland kan det även vara på plats att tänka till vad de där rupeesarna man förhandlar om är värda för försäljaren och vad de är värda för dig.

Fotografering: Vid vissa tempel är det förbjudet att fotografera och ta för vana att fråga innan du fotograferar religiösa ceremonier. På samma sätt är det alltid hövligt att fråga någon om lov innan man fotograferar. Tänk på att det är en annan kultur och en annan syn på avbildande.

Religiös etikett: När man besöker en religiös plats eller ceremoni ska man tänka på sitt uppträdande och utseende. Ha inte armlösa tröjor eller linnen, kortbyxor eller korta kjolar, rök inte och även om du gillar din partner kan ni vänta med att visa det till ni kommer till hotellet. Ta av skorna innan ni går in i ett tempel. Väl inne i templet, rör inte statyer eller reliker.

Generell etikett: Använd din högra hand för all social kontakt, hälsa, ge och ta emot pengar o.s.v. och ät endast med din högra hand. Att öppet visa kärlek är inte accepterat i Indien. Undvik att pussas och kramas offentligt, även om man på turistorterna givetvis är vana vid det. Fötter är känsligt i Indien, undvik att beröra någon med din fot och visa inte fotsulan mot någon person eller någonting heligt.

 

Kontakta oss
Adress:
Quality Travel of Scandinavia AB
Storgatan 20
35231 Växjö, Sweden, Org.nr 556783-8726